Categories
My Links

Sreda, Novembar 12, 2008

Facebook VS hakeri

Do sada je zabeleženo par  slučajeva da hakeri i drugi zlonamerni napadači koriste Facebook za napade na računare korisnika te popularne društvene mreže, objavila je međunarodna antivirusna kompanija Sophos PLC.

Zlonamernici za napade koriste Facebookov odeljak „Wall”, svojevrsnu „oglasnu tablu” na kojoj korisnici jedni drugima ostavljaju poruke koje u prilogu mogu sadržati fotografije, video odlomke, muzičke datoteke i hiperveze do drugih veb lokacija.

Grejam Kluli, stariji tehnički savetnik kompanije Sophos PLC, istakao je da se ti zlonamerni napadi odvijaju u sličnoj formi kao i napadi za koje se koriste poruke elektronske pošte.

Facebook korisnici zatiču na Wall-u poruku koju je navodno ostavio neki od njihovih prijatelja.

Poruka sadrži hipervezu do neke veb lokacije ili video odlomka. Ukoliko korisnik odabere hipervezu, ona ga vodi do hakerske veb lokacije gde se korisniku nudi da preuzme novu verziju „Flash” plejera američke kompanije Adobe kako bi mogao da pogleda pomenuti video odlomak.

Iza lažne Adobeove datoteke krije se ustvari trojanac koji na napadnutom računaru instalira zlonamerni softver, što omogućava napadaču da ostvari kontrolu nad napadnutim računarom.

Kluli savetuje korisnike Facebooka da budu veoma oprezni ukoliko poruka koju dobiju sadrži hipervezu, bez obzira na to što ona na izgled potiče od njihovih prijatelja koji zaista imaju profil na Facebooku.

U velikom broju slučajeva radi se o tome da su i te osobe bile žrtve napada i da su se napadači dočepali njihovih ličnih podataka koje koriste za napade na druge korisnike.

Čuvena ruska antivirusna kompanija Kasperski je, takođe, nedavno upozorila na nove Internet crve koji pomoću automatski generisanih poruka pokušavaju da napadnu računare korisnika Facebooka i portala MySpace.

 

Pa posle toga razmislite da li želite da neko zaposedne Vaš računar.....

 

 #
Technorati Profile

:) [Odgovori]

Internet crvi, uzas...
cuo sam za to.
Narvno da ne zelim niko da zaposedne moj komp, naravno nemam facebook i ne brinem sad.. (izbrisao sam ga) :)

http://markoepo8007.blog.co.yu

Comment by markoepo8007 (11/12/2008 22:42)

[Odgovori]

ma kakav facebook, kakvi bakraci...

Comment by subotic88 (11/13/2008 01:41)

[Odgovori]

Ajde daj neki recept za skidanje sa ovog sranja ...gore je nego drogaaaaaaaaa...

Comment by clubbing (11/13/2008 11:27)

jos jedna droga [Odgovori]

Nevezano sa temom, ali je isto droga kod mladih!

Prosledi link dalje bitno je...

http://blok1.blog.co.yu/

Comment by marko (11/14/2008 00:57)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me