Categories
My Links
Kako Facebook utice na rad i ucenje
dzono | 06 Novembar, 2008 20:53

Ok, definitivno vise nema potrebe pisati na temu da li je ili ne Facebook socioloski fenomen u svetu i kod nas. Podatak da u Srbiji postoji vise od 150.000 korisnika FB-a, sa tendencijom da se u narednih godinu dana broj udvostruci, je podatak o kome ne treba vise trositi reci.

Da, dosli smo do trenutka kada ako u drustvu kazemo da nemamo Fejs nalog, mi smo totalno OUT!

E sad, ja sam u prethodnim postovima pisao moje licno misljenje o nacinu na koji FB moze da utice na mlade, i kod njih stvori zavisnost od istog. I dalje cu ostati pri tome da pisem moje misljenje, ali bih zeleo da Vam ukazem da to nije proisteklo iz neke moje puke buntovnosti prema FB-u.

Naime, odredjena istrazivanja su dovela do konstatacije da  prevelika opsednutost Fejsbukom moze dovesti do ozbiljnih psihickih problema.

Zar se niste i Vi nasli u situaciji da ustanete ujutru i da pre svega, pre svih ljudskih potreba, prvo sto uradite je logovanje na FB-u ili nekom slicnom sajtu?

Ajde, ajde, budite iskreni....

Istrazivanja o kojima ja govorim su dovela do toga veliki broj ispitanika priznaje da im FB oduzima toliko vremena i koncentracije da ne mogu normalno da rade, ne mogu vise da uce kao nekad, da jedva cekaju pauzu ili odmor da bi se ulogovali na FB i videli sta ima novo!

Sta to znaci? Pa to znaci da od velikog broja ljudi koji koriste internet drustvene mreze, vecina njih ne moze normalno da funkcionisu pod uticajem FB-a!

 

Vise o ovom istrazivanju mozete potraziti na ovoj adresi

 

 #
Technorati Profile
Facebook bolest iz ugla strucnjaka
dzono | 06 Novembar, 2008 11:17

Do sada sam na mom blogu iznosio svoje misljenje i strahove vezane za socioloski razvoj mladih, ali danas zelim da Vam ukazem na reci jednog od strucnjaka iz ove oblasti.

Naime, većina mladih širom planete, pa i kod nas danas ne mogu da zamisle život bez Interneta, naročito bez Facebooka i MySpacea. Taj vid socijalnog umrežavanja uzeo je maha jer pruža niz pogodnosti - stvaraju se nova prijateljstva, pronalaze stari prijatelji, uspostavljaju poslovni kontakti...sve to u jednom kliku.

Međutim, psihijatri su zabrinuti i smatraju da pojedine internet stranice mogu ozbiljno da oštete mentalno zdravlje tinejdžera!
"Osobe sa aktivnim online profilima umanjuju vrednost svoje stvarne ličnosti, a to bi moglo da podstakne impulsivno ponašanje, čak i samoubistvo", smatra psihijatar Himanšu Tiagi.

Današnji stručnjaci, kaže Tiagi, još nisu spremni da se nose sa problemima koje imaju mlade osobe, naročito one rođene posle 1990. godine, koje svet otkrivaju putem Interneta.

"Oni koji odrastaju uz Facebook i MySpace se dobro zabavljaju, druže se sa osobama iz čitavog sveta, ali su istovremeno izloženi potencijalnim opasnostima poput fiktivnih identiteta, prevara, laži koje mogu biti pogubne za mentalni razvoj", kaže Tyagi.

On objašnjava da je online svet uzbudljiviji od stvarnog - brži je, sve počinje i završava se klikom miša, svaki profil može se brzo obrisati i još brže stvoriti nov, a to sve dovodi do otuđenja i težeg vraćanja u stvarnost.

 

Izvor http://www.mtsmondo.com

 

Pod uslovom da Vas je moj blog inspirisao da iskljuciti svoj FB nalog, vise o ovoj informaciji mozete pronaci na blogu istomisljenika

 #
Technorati Profile