Categories
My Links

Četvrtak, Novembar 06, 2008

Facebook bolest iz ugla strucnjaka

Do sada sam na mom blogu iznosio svoje misljenje i strahove vezane za socioloski razvoj mladih, ali danas zelim da Vam ukazem na reci jednog od strucnjaka iz ove oblasti.

Naime, većina mladih širom planete, pa i kod nas danas ne mogu da zamisle život bez Interneta, naročito bez Facebooka i MySpacea. Taj vid socijalnog umrežavanja uzeo je maha jer pruža niz pogodnosti - stvaraju se nova prijateljstva, pronalaze stari prijatelji, uspostavljaju poslovni kontakti...sve to u jednom kliku.

Međutim, psihijatri su zabrinuti i smatraju da pojedine internet stranice mogu ozbiljno da oštete mentalno zdravlje tinejdžera!
"Osobe sa aktivnim online profilima umanjuju vrednost svoje stvarne ličnosti, a to bi moglo da podstakne impulsivno ponašanje, čak i samoubistvo", smatra psihijatar Himanšu Tiagi.

Današnji stručnjaci, kaže Tiagi, još nisu spremni da se nose sa problemima koje imaju mlade osobe, naročito one rođene posle 1990. godine, koje svet otkrivaju putem Interneta.

"Oni koji odrastaju uz Facebook i MySpace se dobro zabavljaju, druže se sa osobama iz čitavog sveta, ali su istovremeno izloženi potencijalnim opasnostima poput fiktivnih identiteta, prevara, laži koje mogu biti pogubne za mentalni razvoj", kaže Tyagi.

On objašnjava da je online svet uzbudljiviji od stvarnog - brži je, sve počinje i završava se klikom miša, svaki profil može se brzo obrisati i još brže stvoriti nov, a to sve dovodi do otuđenja i težeg vraćanja u stvarnost.

 

Izvor http://www.mtsmondo.com

 

Pod uslovom da Vas je moj blog inspirisao da iskljuciti svoj FB nalog, vise o ovoj informaciji mozete pronaci na blogu istomisljenika

 #
Technorati Profile

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me