Categories
My Links
Internet i Facebook budućnost Srbije
dzono | 07 Novembar, 2008 11:24

Čovek kao socijalno biće ( valjda bi po tome trebalo da se razlikujemo od životinja) ima izraženu potrebu za komuniciranjem i društvom, što je i normalno. A internet više, lakše i brže nego i jedan drugi medij ili sredstvo do sad ljudima kao jedinkama pruža osećaj pripadnosti zajednici koja ih prihvata bez obzira na mane, pol, rasu ili starost( jer "hvala'' bogu, niko nikog ne vidi)... Stvaran život pun je granica i strogih pravila, kojih na internetu skoro i da nema, s toga dosta nas ide linijom manjeg otpora ( sanse su manje da dodje do odbijanja ). Sve ovo u prvom trenutku moze izgledati bezazleno, ali vremenom...... 

Evo jednog primera.

1995. godine jedan Američki psihijatar pod imenom Ivana Goldberga se u to vreme bavio temom internet zavisnočću. Nama, sad sa ove udaljenosti, ova tema ne predstavlja nista posebno, ali pre samo 13 godina ovaj isti covek je bio podvrgnut ismevanju od strane kolega. Par godina kasnije, kada su se njegovi radovi i njegovo razmišljanje obistinili, te iste njegove kolege su mu dolazile na noge tražeći da im pomogne!

Očigledno im više nije bilo tako smešno.....

Godine su prolazile, a  pomenuti psihijatar je počeo obilnije da se bavi ovom tematikom, i nažalost dolazio do frapantnih podataka.

Prvo istraživanje  sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 1001 odrasle osobe u SAD i u njemu se posebno ističu dva rezultata. Prvi, po kojem 64 % Amerikanca priznaje da više vremena provode uz računar nego uz (bračnog) partnera i drugi rezultat u kojem 84% ispitanika tvrdi, po sopstvenoj proceni, da je danas više «zavisna» od računara nego pre  tri godine.

Da li je potrebno da Vam govorim kakvo bi stanje sada bilo?

Da dodam, ukoliko ste mišljenja da nikakva internet zavisnost ( stručni ljudi vole to da nazivaju poremećaj) ne postoji, za svaki slučaj ipak prvo proverite koliko dugo ste  ovih dana sedeli za računarom.

Gde i na šta ste utrošili vreme  možete proverite koristeći npr. firefox dodatak pageaddict.

Finci,Kinezi i mnogi drugi narodi su već shvatili kakvo je stanje sa internet  i Facebook-a bolesti.....daj, ne budimo korak unazad sa svetom, gledajmo malo i u budućnost, koja po ovom pitanje i nije baš tako vesela.....ne znam za Vas, ali ja ne želim da okrećem glavu na neke stvari koje nas mogu vratiti korak nazad u evoluciji...ako ne nas, onda našu decu sigurno.

 #
Technorati Profile