Categories
My Links
Biznis plan (e-biznis plan)u 12 koraka
dzono | 27 Januar, 2009 18:57

Biznis plan predstavlja temelj uspešne, zdrave firme.

Mnogi vlasnici kompanija, direktori ili top menadžeri u Srbiji i dalje ne shvataju važnost biznis plana kao poslovnog dokumenta koji u velikoj meri može pomoći u radu i stvaranju uspešne kompanije.

Imam utisak da je u našoj javnosti termin "biznis plan" sinonim za jedan lepo ukomponovani dokument, koji vlasnici/rukovodioci vide samo kao podlogu na osnovu koje će uspeti da od banke dobiju povoljan kredit uz pristojan Grace period.

Ovo je u velikoj meri tačno, ali to nije sve.

Biznis plan može značajno pomoći u predstavljanju kompanije, stvaranju kredibiliteta u javnosti (PR oblast), ali i stvaranju dobrih odnosa na relaciji kompanija-radnik unutar same organizacije.

Odnosi kompanija-radnik su veoma bitni (a često zanemarivani) jer se u mnogim velikim kompanijama mogu sresti ljudi koji godinama rade na određenoj poziciji u firmi, a da pritom uopšte nemaju pojma kako oni doprinose radu kompanije i kako oni mogu poboljšati rad te iste kompanije u kojoj rade već neko vreme. Prosto, oni ne znaju zašto su postavljeni na dato radno mesto.

Jedan dobro napisan Biznis plan može pomoći svakom radniku organizacije da pronađe svoje mesto u kompaniji, može mu pomoći da shvati cilj svog rada i da uvidi kuda sve to vodi.

U nastavku ću navesti osnovne delove jednog biznis plana (za elektronsko poslovanje), a u narednim postovima ću svakoj oblasti posvetiti malo više pažnje.

Osnovni delovi Biznis plana:

 1. Struktuiranje izveštaja u poslovnu formu
 2. Misija i vizija
 3. Poslovni proces i opis preduzeća
 4. Poslovni i izvršni ciljevi
 5. Analiza tržišta
 6. Analiza konkurencije
 7. Finansijska analiza
 8. Analiza rizika
 9. Faze, zadaci, resursi i prekretnice u projektu
 10. Opis poslovnog procesa korišćenjem softvera
 11. Izvršni rezime
 12. Forma i prezentacija biznis plana

 

 

 #
Technorati Profile