Categories
My Links
Blogerski viral
dzono | 05 Februar, 2009 12:30

Pre par meseci sam i sam napisao post koji je posvećen blogovanju, odnosno cilju našeg blogovanja i uvideo da svako od nas (blogera) ima svoje razloge za pisanje i vođenje istog.

Primećujem da se ovih dana digla pristojna prašina oko posta gospođe Dragane Đermanović, koja je jedan post na svom blogu upravo posvetila razlozima zbog kojih i vodi blog.

U postu se navodi kako je samo pisanje teksta inspirisano jednom vrstom revolta prema ljudima koji ne shvataju pisanje i svrhu (kakva god da je) pisanja bloga. 

Ne želim dalje da pričam o ovom zanimljivom postu, pročitaćete ga i sami, znam to Laughing, ali bih želeo da napomenem jedan detalj koji je meni "zapao za oko".

Naime, reč je o pojavi viralnog marketinga u blogerskoj zajednici. Iako blogerska zajednica u Srbiji (i regionu) i dalje nema medijsku "moć" kao što je imaju blogerske zajednice sa zapada (određeni blogovi se uzimaju kao veoma kompetentni podaci iz određenih oblasti) ona je veoma povezana.

Reč je o tome da se nakon objavljivanja ovog posta, moglo videti još sličnih postova na ovu temu (između ostalog i ovaj post Cool), što govori da određeni ljudi svojim blogom mogu naterati ostale da razmišljaju, mogu učestvovati u stvaranju javnog mnjenja. 

Na blogu gospodina Dragana Varagića i gospođice Jasne Kamatović mogli ste da vidite postove koji su inspirisani već pomenutim tekstom.

Ovi podaci mi govore sledeće, blogerska zajednica u Srbiji je povezana, svi se pratimo i svi se čitamo (globalno rečeno), i nečiji tuđi post nas može naterati da se zapitamo kako šta i gde, i ovo je dobro jer smatram da predstavlja početak medijskog razvoja blogerske zajednice.

Pitanje je dana kada će i ostali mediji početi da shvataju moć i značaj blogerske zajednice u stvaranju javnog mnjenja, i tada će tekstovi o razlozima pisanja bloga biti suvišni.

 

 #
Technorati Profile