Categories
My Links

Nedelja, Decembar 07, 2008

Fejsbuk groznica zahvatila Srbiju

Specijalni pedagog Milan Radovanović, koji je sa timom stručnjaka u Beogradu osnovao prvo Defektološko savetovalište za lečenje internet zavisnika „Entera”, upozorava da će posledice „ćaskanja” na Fejsbuku i Majspejsu u Srbiji biti zabrinjavajuće za nekoliko godina.

Šokiran je, kaže, podatkom da je letos broj ovakvih pacijenata izjednačen sa gejmerima, zavisnicima koji nekada bukvalno do besvesti igraju kompjuterske igrice.

Njegova istraživanja su dovela do toga da prosečni Fejsbukovac u Srbiji ima oko 20 godina, a zavisnici ispred ekrana provode i do 30 sati.

Zaboravljaju da se kupaju, jedu, spavaju i to čine samo kada iscrpljenost postane nepodnošljiva, kako po njih same, tako i po okolinu.

Ova zavisnost u roku od nekoliko meseci dovodi, kaže Radovanović, do potpune promene fizičkog izgleda fejsbukovaca, pa mišićavi, lepi jaki mladići i devojke za kratko vreme postaju otromboljeni i poprilično gojazni.

Po rečima ovog pedagoga, mladi ljudi kod kojih se ova zavisnost pojavila, su u veoma kratkom roku prestali da brinu o tome šta su obukli, da li su se očešljali i umili.

Postaju zapušteni, a za sve to vreme na takozvane socijalne mreže tipa Fejsbuka postavljaju slike iz perioda kada su bili zadovoljni svojim izgledom.

Mnogi od njih onda imaju problem kada ih osobe sa kojima se zbliže na internetu pozovu da izađu na piće i upoznaju se, jer se plaše kako će ovi onda reagovati na pogoršanje izgleda.

 

"Ova zavisnost je najsličnija kockanju, ali imao sam pacijente, fejsbukovce, koji su mnogo strašnije izgledali od narkomana i alkoholičara" – ističe Radovanović.

 

Takozvani napredak u komunikaciji, koji je ostvaren savremenim internetom, doveo je do toga da današnji mladići, ranije bujne bukete sastavljene od crvenih ruža, zamenjuju Fejsbuk poklonima, možda po nekim "poke" nećnim dodirom i slično.

 

Na ovu pojavu intimiziranja putem društvenih mreža, govore i mnogi drugi stručnjaci.

 #
Technorati Profile

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me