Categories
My Links
Trojanac u racunaru
dzono | 17 Decembar, 2008 00:44

Ovaj post je inspirisan time što se moja malenkost već danima muči da otkloni virus, odnosno program koji je poznatiji pod imenom Trojanac.

Da razjasnimo samo nešto, kada se kaže Trojanac, ljudi automatski pomisle da je u pitanju virus, kako bih tu dilemu razrešio, odmah bih na početku dao definiciju Trojanca kao programa.

Svi Trojanci su u suštini kompletne aplikacije i ne šire se kao virusi, nego se instaliraju na samo jednom mestu i odatle obavljaju svoj zadatak.

Takodje, trojanci se mogu ukloniti brisanjem njihovog fajla iz odredjenog direktorijuma, za razliku od virusa koji su obično zakačeni za druge datoteke i nalaze se u skoro svakom EXE fajlu.

Vecina njih nije sama po sebi destruktivna, ali zato omogućava bilo kome sa Interneta da upravlja vašim kompjuterom ili mu šalje vaše lozinke (što može biti veoma štetno na mnoge načine).

Nadam se da Vam je sada jasnije šta su Trojanci i kolika je opasnost od njih kao programa.

Na pitanje-"Kako otkloniti Trojanca?", ne mogu dati precizan odgovor, jer se i sam mučim ovih dana s tim!

Najbolje je u polju za pretraživanje, na Googl-u, otkucati kompletno ime Trojanca i na osnovu tog imena, videti kakve sve informacije se mogu dobiti.

Neki Trojanci se mogu izbrisati pomoću određenih antivirus programa (Kaspersky, Nod32 i slično), ali neki ne mogu. Neki se mogu obrisati direktno sa fajla na kojem su nađeni, ili se ručno mogu izbrisati u safe nodu, ali opet neki ne mogu.

Moje iskustvo (dosadašnje i skromno) govori da ne postoji određeni način na koji se ovi, a i mnogi drugi, ne željeni programi mogu otkloniti.

Ako neko ima slična iskustva, voleo bih da čujem.

 

 

 #
Technorati Profile