Categories
My Links
Hrvatski opozicionar uhapsen zbog Fejsbuka
dzono | 05 Decembar, 2008 21:38

Do sada je na mnogim mestima pisano kako je uticaj Fejsbuka veliki, kako kao jedne od vodećih društvenih mreža, na kojoj se okupljaju mnogi mladi ljudi, moćne  poslovne alatke za viralni marketing i promociju, mesto na kome mnogi SPAM-eri ili hakeri mogu pronaći oprobati, a sada je na red došao i momenat kada se Fejsbuk koristi kao mesto sa kojeg se hapse mladi opozicionari.

 

Naime, u našoj okolini (u republici Hrvatskoj) je došlo do jednog velikog incidenta unutar države koji je ubrzo prerastao u incident medjunarodnog karaktera.

Radi se o tome da je grupa mladih opozicionara, pod maštovitim vođstvom Nikše Klečaka, predsednika Foruma mladih opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), uspela da na „Fejsbuku” pokrene grupu pod nazivom „Kladim se da ću naći 5.000 ljudi koji ne vole Ivu Sanadera”.

U roku od nekoliko dana prijavilo se više od 6.000 članova koji su izrazili svoje neslaganje sa potezima premijera i Vlade.

Pored ove grupe na Fejsbuku su se pojavile slike hrvatskog premijera koji je bio obučen u nacističku uniformu.

 

Naravno, slike su bile fotomontaža, ali su očigledno bile dovoljne da bi hrvatska policija dozvolila sebi da izvrši hapšenje gospodina Klečaka !

Ovo hapšenje je u roku od 24 sata izazvalo kontraefekat, dovelo do toga da se na tom istom Fejsbuku pokrenute grupe koje su podržavale Nikšu Klečaka i pozivale na javne demonstracije povodom ovog nelegalnog hapšenja.

Hrvatski premijer Iva Sanader je izjavio da nije znao za ovo hapšenje i da je za njega saznao tek 37 sati nakon izvršenja, dodavši da ne podržava hapšenje jer demokratsko pravo svakog državljanina hrvatkse da ima i koristi slobodu govora i mišljenja.

 

Svi zakoni nam govore da svako od nas ima pravo na slobodno mišljenje i govor, ali bojim se da je to samo na papiru.

 

 

 #
Technorati Profile